Amazone Suriname

Super jungle visserij

Amazone Suriname

Super jungle visserij
 
De hoofdstad van Suriname is Paramaribo en het is een voormalige kolonie van Nederland. Dit heeft tot 1975 geduurd en sinds die tijd is het een onafhankelijke republiek. Gelegen in het noord oostelijke deel van Zuid Amerika is Suriname de toegangspoort naar het Amazone gebied. Dat betekent een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Het merendeel van Suriname, zo’n 90 procent, is met oerwoud bedekt. Dit oerwoud maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud, waarvan het grootste deel op Braziliaans grondgebied ligt.
 
Een groot aantal soorten vogels, reptielen en zoogdieren bewoont deze bossen en ook de kuststrook. Het is dan ook een lust voor het oog om hier te verblijven en verschillende van deze soorten tijdens je visreis tegen te mogen komen. Enkele voorbeelden zijn de verschillende apen, kaaimannen en grote hoeveelheid vogels. Maar niet alleen boven water is er een uitbundige fauna. Ook in het water is het een komen en gaan van veelal zeer grote soorten: piraiba (ook wel Lau-Lau genaamd), tarpon, anjoemara (wolfsvis), tijgermeerval, sidderaal, peacock bass, red tail, piranha, koebi etc. Eigenlijk te veel om op te noemen maar de focus voor deze visreis ligt op de piraiba, tarpon en de bijvangst van de kleinere soorten. Dit is het ultieme vissen in Suriname.
 
 
Lees hier deel 1 en deel 2 van onze eigen trip op de huisboot.
 
Lees HIER het artikel in de BEET over de visserij in de jungle boven de Wonotobo watervallen .
 
En HIER een artikel in Fishing & Travel over een reis die we verzorgd hebben op de bovenloop van de wonotobo.
 
In totaal zijn er 3 verschillende adventure / vistrips:
 
De Coppename rivier: de voornaamste soort is hier de grote lau lau en daarnaast ook tarpon, meerval, sidderaal, piranha en peacock bass. Deze trip neemt 7 dagen in beslag en je verblijft op een of meerdere twee tot vierpersoons house boten. Per 2 vissers is er een 15 voet visboot met 15 PK motor en gids. En er is een kok om alle maaltijden te verzorgen.
  • Dag 1 aankomst in Paramaribo en transfer naar Eco Resort Inn hotel
  • Dag 2 halve dag transfer naar Boskamp en houseboats, rest van de dag vissen
  • Dag 3, 4, 5 en 6 vissen
  • Dag 7 afhankelijk van de terugvlucht ochtend vissen en middag transfer of ochtend transfer naar luchthaven met tussenstop bij zwembad / hotel om op te frissen en vlucht naar huis
  • Dag 8 aankomst in Nederland
 
En daarnaast de ’landbased’ adventure trips op de Corantijn rivier waarbij je diep de jungle in gaat.
 
Wonotobo watervallen, gericht op kapitale lau lau en roodstaartmeerval. Vanaf het comfortabele basecamp ga je dagelijks met de 15 voet boot met 15 PK motor, 2 vissers en 1 gids op pad om dit grote gebied af te vissen. Andere soorten hier zijn peacock, tijgermeervallen piranha, sidderaal en soms anjoemara en tarpon.
 
  • Dag 1 aankomst in Paramaribo en transfer naar hotel River Breeze in Nickerie
  • Dag 2 hele dag transfer naar Nickerie en guesthouse bij de Wonotobo watervallen (Gemiddeld 10 uur varen)
  • Dag 3, 4, 5, 6, 7 en 8 vissen
  • Dag 9 transfer naar Nickerie / Paramaribo en afhankelijk van vlucht schema hotel of vlucht naar huis
  • Dag 10 aankomst in Nederland
 
Het exacte aantal visdagen is afhankelijk van hoe snel de heen en terugreis van Nickerie naar de lodge in beslag neemt. Normaal gesproken bij hoog en normaal water is dat rond 10 uur varen en bij laag water kan het anderhalve dag in beslag nemen. 
 
Wonotobo & jungle
Dit is een super avontuur van maar liefst 16 dagen waarbij er minimum 4 deelnemers nodig zijn. Vissend van de Kabalebo rivier tot naar de Wonotobo en daar voorbij naar  Amatopo op lau lau, roodstaartmeerval, anjoemara , toekanarie en soms tarpon. peacock, tijgermeervallen piranha, tica, sidderaal en wolfsvis
 
  • Dag 1 aankomst in Paramaribo en transfer naar hotel River Breeze in Nickerie
  • Dag 2 hele dag transfer naar Nickerie en guesthouse bij de Wonotobo watervallen
  • Dag 3, 4, 5, 6, 7 en 8 vissen
  • Dag 9, 10, 11, 12, 13 en 14 vissen voorbij de Wonotobo watervallen
  • Dag 15 transfer naar Nickerie / Paramaribo en afhankelijk van vlucht schema hotel of vlucht naar huis
  • Dag 16 aankomst in Nederland
 
De visserij achter de watervallen vindt plaats vanuit een korjaal van 10 tot 12 meter van waaruit je met 2 of 3 personen vist en je slaapt in tenten en of hangmatten langs de oever van de rivier. Een super avontuur waarbij het gedeelte boven de watervallen wordt verzorgd door lokale indianen die als gids en gastheer fungeren.

 

De visserij op de Coppename rivier vindt plaats vanaf pontons / houseboats die in de rivier drijven. Deze pontons zijn hier speciaal voor gemaakt en bevatten twee eenpersoonsbedden met klamboes. Verder is er een kleine keuken die verbazend lekkere maaltijden oplevert. Bij je verblijf op de houseboat is er een kok en een visgids inbegrepen en zorgen er voor dat het je aan niets gaat te kort komen.

 

De adventure trips die vanaf de Wonotobo watervallen worden gerealiseerd hebben als uitvalsbasis een comfortabel viskamp bij de Wonotobo watervallen. Het viskamp is eenvoudig van opzet en is voorzien van veldbedden met klamboes. Bij beide verblijven geldt dat er geen stromend water aanwezig is en dat de emmer je douche is! Met andere woorden: het is een echt avontuur in alle opzichten. In het kamp is er in de avond een generator die wordt aangezet om elektriciteit op te wekken maar aangezien je telefoon toch geen ontvangst heeft in het viskamp bij de watervallen en daar voorbij is het enkel noodzakelijk voor de foto camera.

 

Tijdens je verblijf zijn alle maaltijden, water, frisdrank, koffie en thee inbegrepen. De maaltijden bestaan uit pasta, aardappel, rund, kip en varken. Het ontbijt omvat brood, eieren en vleeswaren. Met andere woorden ga je hier niets te kort komen. Als je biertjes of frisdrank wilt meenemen is het mogelijk om dat op weg van het hotel naar Nickerie in de supermarkt te halen. Deze kosten zijn voor eigen rekening.

 

Voor de visserij is het noodzakelijk dat je je eigen materiaal meeneemt. Daarbij gaat het voor de lau lau en tarpon om zeer stevige meerval hengels, popperhengels of 30 lbs boothengels. De lau lau kunnen de 100 kilo hier wel halen dus je moet een hengel met een serieuze ruggengraat hebben. Het werpgewicht ligt van 150 tot 250 gram. Denk daarbij aan de Black Cat Freestyle of Shimano Kaibutsu Light Pleasure. Handig daarbij is om de Shimano Baitrunner 12000 te gebruiken met dyneema met 50 kilo breekkracht. Als je een aanbeet krijgt heb je namelijk grote kans dat de vis de onderwater liggende takken en bomen opzoekt. Dan is een sterke hoofdlijn van groot belang. Bij de Wonotobo watervallen gebruiken we een extra voorslag van 20 a 25 meter met stevige nylon om eventueel schuren langs de rotsen op te kunnen vangen

 

 

Je vist daarbij met maximaal 2 hengels tegelijk want door de stroming van de rivier heeft het geen zin om met meer hengels tegelijkertijd te vissen omdat de lijnen altijd bij elkaar uitkomen. Naast de gerichte visserij op de grote soorten en de zeer zware hengels is het verstandig om een stevige zeebaarshengel mee te nemen met een 5000 molen en dyneema van 20 kilo breekkracht. En een spinhengel rond de 30 – 70 gram en een baitcaster voor de kleinere soorten. Bij het ponton is er per twee vissers een aluminium boot van 15 voet met 15 PK motor beschikbaar. Deze wordt onder andere gebruikt om achter grote vissen aan te kunnen varen en deze op een goede manier uit te kunnen drillen. De aanbeten van de grote vissen als lau lau en tarpon zijn veelal tijdens de getijdewisselingen. In de andere periodes kan je er met de aluminium boot op uit om op kleine zijtakken van de rivier op zoek te gaan naar de andere en iets kleinere rovers.

 

De onderlijnen zijn simpel qua setup: op de hoofdlijn plaats je een zip slider met afhankelijk van de stroming 100 tot 300 gram lood. Aan de hoofdlijn monteer je een bead ter bescherming van de knoop en vervolgens een tonwartel van minimaal 100 kilo breekkracht. Daaraan de kevlar of coated staal onderlijn van 60 tot 90 cm en de takel om de aasvis aan te bieden. Neem ook een goede beetmelder mee. Dat maakt je leven een stuk makkelijker. Zeker als je tussendoor of ’s nachts een tukkie wilt doen. Als aas gebruiken we lokale kleinere vissen of koppen ervan. Deze worden allemaal ter plaatse gevangen.

 

Naast de statische visserij op de grote soorten tijdens stromingsperiode van de getijdenwisselingen kan je in de rustige periode op pad met de 15 voet aluminium visboot met 15 PK motor die bij elk viskamp aanwezig is. Deze boot wordt bij een aanbeet van een grote soort gebruikt om er achter aan te kunnen varen en de vis goed te kunnen drillen. Maar in rustige tijden zijn ze perfect om op ‘kleinere’ soorten te vissen. Gebruik daarbij een medium spinhengel van 40 tot 80 gram en verschillende soorten kunstaas. Denk daarbij aan poppers, pluggen, blinkers, shads, jerks en ga zo maar door. Maar ook een enkele haak met een stuk vis er op is bijzonder effectief. Soorten als piranha, meerval, peacock, sidderaal, red tail etc geven op deze set een serieus gevecht en super sport. 

 
Seizoen
 
Er zijn twee droge periodes in Suriname
  • De kleine droge tijd: medio januari tm eind april
  • De grote droge tijd: medio augustus tot begin december
Nu zijn dit niet ‘droge periodes’ waarin er geen regen valt. Die valt nog steeds maar aanmerkelijk minder dan in de regenperiodes. Dus die dunne regenjas kan nog steeds handig zijn in de ‘droge periodes’. Dit zijn de twee periodes waarin deze visserij het beste is.
                    max  (°C)  min (°C)    # uren zon/dag   # dag neerslag/mnd  zee temp (°C)
januari             30              23                     6                             18                   28
februari            30              22                     7                             13                   28
maart               30              23                     7                             15                   28
april                  31             23                      6                             17                   28
mei                   31             24                      6                              23                  28
juni                   32             24                      7                              24                  28
juli                    32              24                     8                              21                  28
augustus          32              23                     9                              15                  29
september        31              23                     9                                9                  29
oktober             31              23                     9                                9                   29
november         31              23                     8                               12                  28
december         31              23                     6                               18                  28
 
De periodes waarin wordt gevist zijn als volgt:
  • Coppename van augustus tm maart
  • Wonotobo + jungle van juni tm februari
 
Je vliegt vanaf Amsterdam direct op Paramaribo. Dat kan met Surinam Airways, TUI of KLM in ongeveer 10 a 11 uur tijd. Dit stellen we gezamenlijk vast al naar gelang je eigen wensen. Vervolgens neem je na aankomst de taxi naar het Eco Resort Inn waar je de eerste nacht verblijft. Onze lokale gids komt je de volgende dag na het ontbijt vroeg in de ochtend ophalen en brengt je met zijn auto naar de opstapplaats voor de boten en je betreffende vislocatie.
 
De boten brengen je vervolgens direct stroomopwaarts naar het betreffende viskamp. Dit is afhankelijk van welke visserij je wilt uitvoeren een tocht van 4 uur naar de houseboats en 10 uur naar het Wonotobo basecamp varen met de boot. Zodoende kom je op de gewenste locatie waar je je vervolgens kan gaan installeren en kan vissen.
 
De prijzen voor deze reis zijn als volgt:
Coppename rivier 8 dagen
  • 2 personen 2095 euro pp
  • 3 personen 1995 euro pp
  • 4 personen 1845 euro pp
 
Wonotobo 10 dagen
  • 2 personen 2625 euro pp
  • 3 personen 2455 euro pp
  • 4 personen 2355 euro pp
Wonotobo & jungle 16 dagen
  • 4 of meer personen 3295 euro pp
 
Deze bedragen zijn per persoon, in euro’s. Meer of minderverblijf is mogelijk en gezamenlijk af te stemmen en exclusief vluchten. Daarbij is inbegrepen: de eerste nacht in het eco resort inn, transfer naar en van de vislocaties, visgids en kok in het kamp / houseboat, alle maaltijden, drinken (water, thee en koffie) visbegeleiding en brandstof voor de visboot.
(Let op. de regering van Suriname is voornemens om BTW te gaan heffen in de nabije toekomst De kans bestaat dus dat dit er eventueel bij gaat komen. Mocht dat zo zijn zullen we daar zsm melding van maken.)
 
Bijkomende kosten: vlucht naar Suriname (rond de 750 a 850 euro) fooi voor de crew, maaltijden buiten het viskamp en eventuele extra dranken die voor vertrek worden ingekocht als cola, bier, etc. Om deze reis te ondernemen dien je te beschikken over een paspoort dat nog 6 maanden geldig is vanaf de dag na thuiskomst. Voor aankomst dien je een online entry fee te kopen van € 25,- per persoon. 
 
Bel voor de zekerheid met je huisarts om eventuele vaccinaties of malaria profilaxe af te stemmen. In Suriname worden 2 verschillende soorten stekkers gebruikt voor het elektriciteitsnet. Veelal zijn ze hetzelfde als bij ons maar voor de zekerheid is het verstandig om een wereldstekker mee te nemen. Suriname kent een hoge luchtvochtigheid van 80 en hoger. Dus let op met camera’s en lenzen. Laat eerst het materiaal goed acclimatiseren voordat je lenzen gaat verwisselen. Ondanks dat er regelmatig buien vallen is het noodzakelijk veel en stelselmatig sterke zonnebrand crème te gebruiken. De zon heeft hier in alle maanden van het jaar namelijk UV factor 10.
 
De gemiddelde fooi voor een week vissen bedraagt per visser rond de 50,- euro voor de hele crew. Verder is handig om mee te nemen een handdoek, zonnebril, viscap, t-shirt met lange mouwen, lichte afritsbare broek, waterschoenen, hoofdlamp en regenjas.
 
Heb jij zin in dit ultieme avontuur? Neem dan contact met ons op: info@visreis.nl 

Bekijk de ligging op de kaart

Bekijk de diepte op de kaart