Op de top van de Pyreneeën
Kristalheldere bergmeren
Een absoluut visavontuur dat zijn gelijke niet kent. Vissen in afgelegen en ongerepte kristalheldere bergmeren in de mooiste bergketen van Spanje! Deze visreis is een absolute must voor liefhebbers van (vlieg)vissen, natuur en hiken. Je moet voor deze 7-daagse reis met 5 volle visdagen beschikken over een goede fysieke gezondheid, want de routes zijn soms uitdagend en gaan niet altijd over gebaande paden. Maar de beloning is erg groot.
Je vist in ongerepte en kristalheldere bergmeren waar zelden andere vissers komen en de vissen nog niet eerder kunstvliegen hebben gezien. Beekforel, bruine forel en bronforel zijn de soorten die je hier mag verwachten, en daar zitten ook regelmatig fraaie exemplaren tussen. Je ziet ze ook vrij eenvoudig zwemmen in het heldere water. De beste periode voor deze visreis is van juni tot en met september.
Beekforel: de lokale herders hebben sinds mensenheugenis forellen naar deze bergmeren vervoerd om in de zomer voedselreserves te hebben. Zo werden veel bergmeren in de Pyreneeën bevolkt met deze inheemse forel.
“Zebra forel”, oftewel een speciale variant van de bruine forel met strepen die alleen in sommige mediterrane gebieden voorkomt. In de jaren '60, '70 en '80 werden sommige meren opnieuw bevolkt met deze bruine forel van Midden-Europese oorsprong. Deze forellen werden gekweekt in de regionale viskwekerijen en kenmerken zich door hun snelle groei en het bereiken van fraaie formaten.
Bronforel: een zalmachtige die inheems is in Noord-Amerika. In Spanje werd deze soort door de overheid in sommige bergrivieren en meren ingevoerd. Op veel van de plaatsen waar deze vis werd uitgezet, kon hij zich niet aanpassen aan zijn nieuwe habitat. Om een solide populatie te bereiken, zijn namelijk zeer specifieke omstandigheden op het gebied van temperatuur en zuurstofgehalte vereist. Hierdoor zijn er slechts enkele bovenloopgebieden van rivieren en bergmeren in de Pyreneeën en de Sierra de Gredos waar populaties van deze vissoort voorkomen.
Lees HIER en HIER twee mooie artikelen over deze locatie.
De groepsgrootte is maximaal 8 vissers en per 4 vissers is er 1 gids voorzien. Je verblijft in een indrukwekkende berghut en geniet er van heerlijk vers bereide maaltijden. Elke dag maak je een excursie naar een of meerdere bergmeren om te gaan vliegvissen. Deze meren vinden hun oorsprong in de gletsjers en worden gekenmerkt door hun extreem kristalheldere water en een overvloed aan forel en beekridder. De hoogste meren liggen rond de 2300 meter.
De opzet van de reis is als volgt :
1 dag in een bergmeer met grote “trophy” forel.
3 dagen vissen in meren met uitsluitend beekridderpopulaties.
1 dag in een bergmeer met middelgrote forel.
Na een dag vissen ga je terug naar de berghut om te ontspannen en de dag nog eens door te nemen met een heerlijk koud biertje. Op deze reis is het enkel mogelijk om met vliegen als kunstaas te vissen. Andere aassoorten zijn niet toegestaan.
De Pyreneeën zijn terecht beroemd om hun wilde dieren. De roofvogels, vlinders en wilde bloemen zijn spectaculair. Bekend als de bloementuin van Europa, hebben de Pyreneeën een enorme verscheidenheid aan flora. In de vroege zomer zijn er velden met orchideeën en gentianen met vlierbloemen, moerasbloemen, bosrietzangers, vlinder- en pimpernelorchideeën. Insectenetende planten komen er veel voor en het zeldzame alpenboterkruid is te zien in de Ordesa-vallei. In juli en augustus kan je er iris, edelweiss, vingerhoedskruid, klokjesbloemen, monnikskap en enkele bijzondere lelies vinden... De gids weet veel over de flora van de streek en deelt graag zijn kennis.
Roofvogels zijn er in overvloed, zoals vale gieren en rode wouwen, die elke dag hun rondes op de thermiek draaien. Af en toe hebben we het geluk om de zeldzame lammergier en steenarend te zien. De hoger gelegen Valle de Tena is een uitstekende plek om veel roofvogels te spotten, waaronder haviken, torenvalken, buizerds en slangenarenden.
Lees
HIER een mooi artikel over deze visserij.
De zoogdieren van deze regio zijn iets lastiger te spotten, maar gemzen worden vaak gezien op rustigere paden en de opnieuw geïntroduceerde marmot gedijt nu in veel valleien. Minder vaak gezien maar wel in de buurt zijn wilde zwijnen, vossen, dassen, steenmarters en adders.